KRU Port Klang FC ke final, Puchong Fuerza FC kejutkan NPNG FC Damansara Damai

Kajang AZS FC 0-1 KRU Port Klang FC

KRU Port Klang berjaya mara ke perlawanan akhir Selangor Champions League 2018 selepas berjaya menewaskan Kajang AZS 1-0 dalam perlawanan separuh akhir yang menghiburkan.

Kedua-dua pasukan yang memburu misi layak ke perlawanan akhir Selangor Champions League buat kali pertama dalam sejarah kelab mereka nyata sama-sama kuat. Penguasaan bola saling bertukar. Tetapi KRU mempunyai sedikit dominasi. Tetapi AZS jauh lebih berbahaya dalam 13 minit pertama.

Ini terbukti apabila Sulaiman Ramlan terpaksa membuat 3 cubaan menyelamat cemerlang untuk menafikan gol pembukaan AZS. Ini termasuklah percubaan penyerang AZS, Phillip Abbah dalam situasi 1v1 yang diselamatkan oleh refleks baik Sulaiman pada minit ke-10.

KRU turut mempunyai peluang keemasan mereka sendiri. Tetapi apabila penyerang veteran Rosedy Muslim melepaskan rembatan rendah dalam situasi 1v1 yang nampak berjaya menewaskan Faiz Ismail, seorang pertahanan tampil mengeluarkan bola dari garisan gol untuk menyelamatkan penjaga gol AZS tersebut.

Kelajuan Phillip Abbah melalui serangan balas kilat AZS nyata banyak memberi masalah kepada pertahanan KRU. Pada minit 24′, penyerang import dari Nigeria ini sekali lagi mempunyai peluang apabila berjaya melepasi cabaran pertahanan KRU. Tetapi sepakan beliau terkena palang.

KRU memberi respons dengan satu lagi percubaan yang mencemaskan AZS. Susulan daripada percubaan Huzaini Ikhram di sayap kiri yang tersasar jauh, KRU mencuba sekali lagi – kali ini dari sayap kanan menerusi Suhaili Rahman. Selepas berjaya menewaskan bek kiri AZS, Suhaili meledakkan rembatan deras rendah yang menewaskan Faiz Ismail. Tetapi tiang menjadi penyelamat AZS.

5 minit kemudian, Phillip menghantui KRU lagi. Kali ini juga berpunca dari serangan balas pantas, beliau membawa bola dari sayap kanan sebelum memotong dalam dan melepaskan rembatan. Tetapi pada saat-saat terakhir, Aniq Kamal datang menghadang, menyebabkan bola terbias tinggi yang kemudiannya diselamatkan oleh Sulaiman Ramlan.

Masuk separuh masa kedua, KRU membuat pertukaran taktikal. Dengan memasukkan seorang lagi penyerang veteran, Nahrul Hayat, KRU bertukar dari sistem 4-3-3 kepada 4-4-2. Pertukaran ini nyata membuahkan hasil apabila Nahrul Hayat berjaya menyambut hantaran lintang Suhaili Rahman dari kanan pada minit 60′ untuk menjaringkan gol pembukaan perlawanan.

Nahrul menjelmakan bahaya sekali lagi buat pertahanan AZS kira-kira 3 minit selepas golnya. berpunca daripada larian kencang Huzaini Ikhram di sebelah kiri, Nahrul bagaimanapun gagal menyambut hantaran lintang Huzaini yang terlalu tinggi buatnya.

AZS perlu berterima kasih kepada penjaga gol mereka, Faiz Ismail yang berkali-kali menyelamatkan percubaan-percubaan bahaya KRU. Apatah lagi bila Phillip Abbah berkali-kali gagal menyudahkan peluang demi peluang yang terhidang sepanjang perlawanan.

Apabila sepakan percuma cantik Faizal Rahman sekadar singgah ke palang gol KRU pada minit 89′, ia seolah-olah melengkapkan malam malang AZS. Mereka sudah melakukan yang terbaik. Tetapi tanpa nasib di sisi mereka, AZS terus kempunan.

NPNG FC Damansara Damai 0-2 Puchong Fuerza FC

Puchong Fuerza melakar kejutan besar untuk mara ke perlawanan akhir Selangor Champions League 2018 di Stadium MPSJ selepas menumbangkan pilihan utama, NPNG Damansara Damai 2-0.

Belum sempat pasukan pilihan, NPNG betul-betul panas, Puchong Fuerza sudah pun menembusi gawang gol lawan mereka. Berpunca daripada sepakan percuma dari jarak 35 ela yang nampak tidak berbahaya, Arfiyansah Abdul Jafar membuktikan sebaliknya.

Persis sepakan percuma Faiz Subri yang merangkul Anugerah FIFA Puskas 2016, sepakan Arfiyansah terus menuju ke arah pintu gol NPNG. Penjaga gol NPNG, Zaidi Razlee kelihatan terkeliru dengan perubahan arah saat-saat terakhir pada bola tersebut, lalu menewaskan untuk gol pembukaan perlawanan.

NPNG cuba bangkit dari gol pendahuluan yang menakjubkan tersebut. Seperti biasa, Ridhwan Johari menggunakan fizikalnya untuk menghubungkan jentera tengah dengan serangan. Tetapi berhadapan dengan 3 pertahanan tengah Puchong Fuerza, bekas penyerang skuad Piala Presiden Selangor tersebut sukar untuk menonjolkan pengaruhnya.

Di bahagian sayap, Haiqal Johari dan Ismail Mamat yang mempunyai tabiat memporak-perandakan bek sisi lawan mereka sebelum ini berdepan dengan seteru yang setaraf. Mereka sukar untuk menewaskan sistem back three Puchong Fuerza yang berubah menjadi back five setiap kali NPNG menyerang.

Manakala peluang Puchong Fuerza pula terhad kepada serangan balas selepas mendahului NPNG.

Pada minit ke-35, Haikal Mat Radzi mempunyai satu peluang untuk menggandakan gol pasukannya. Mendapat hantaran yang baik hasil rancangan serangan dari kiri, Haikal menggunakan kelajuannya untuk menewaskan S. Harivarman sebelum melepaskan rembatan. Bagaimanapun rembatan Haikal sedikit tersasar.

Pertahanan NPNG berdepan dengan banyak kesukaran menangani kelincahan Hakim Zainal di tengah dan Haikal Mat Radzi di kanan. Pada minit ke-61′, Hakim menanduk masuk hantaran lintang Haikal dari kanan. Bagaimanapun tandukan beliau tersasar.

7 minit kemudian, Hakim mempunyai satu peluang untuk menebus kesilapan beliau sebelum itu selepas berjaya melepasi kawalan ketat Wan Mohd Hamizi. Bagaimanapun sekali lagi percubaan beliau tersasar – buat kali kedua!

Kesukaran Puchong Fuerza untuk menggandakan kelebihan gol mereka berterusan pada minit 71. Ketika Haikal tidak dikawal sesiapa dalam kotak penalti, beliau gagal menanduk tepat bola sepakan percuma kaptennya, Zulkefli Baharuddin.

Mujurlah mereka mempunyai Afiq Azmi. Mendapat peluang sepakan percuma betul-betul di luar kotak penalti NPNG, penyerang yang tidak terkenal dengan kualiti teknikalnya kelihatan tekad mahu mengambil sepakan percuma pada minit 71′. Hasilnya beliau berjaya menjaringkan gol, menewaskan benteng pertahanan NPNG dan Zaidi Razlee yang hanya mampu melihat bola menerjah jaringnya.

Ketinggalan 0-2, NPNG terus menyerang. Tetapi kekeringan idea. Di sebalik dominasi penguasaan bola mereka, NPNG terpaksa akur dengan keutuhan benteng pertahanan Puchong Fuerza yang kebal sepanjang kejohanan.

KRU akan bertemu Puchong Fuerza di Stadium Shah Alam pada 16 Disember ini bagi menentukan siapa bakal menjadi juara Selangor Champions League 2018.